„Protože jsi v očích mých tak drahý, vzácný…“ Izajáš 43:4

Pokud zápasíš s pocity méněcennosti, pak modlit se déle, pracovat pilněji a slibovat, že se zlepšíš, nemusí nutně změnit tvé pocity. Stejně tak jako když přebuduješ starý dům s popraskanými základy; můžeš vymalovat všechny místnosti, ale podlahy a stropy se budou prohýbat, až se nakonec zřítí. Musíš něco udělat se základy! Abys to mohl udělat, musíš se začít vidět tak, jak Bůh vidí tebe; pouze tehdy prožiješ stálost a bezpečí, které hledáš. Tušíš, co si Bůh o tobě myslí? Vidí tě jako:
1) Hodného lásky. „Protože jsi v očích mých tak drahý, vzácný, protože jsem si tě zamiloval, dám za tebe mnohé lidi a národy za tvůj život. Neboj se, já budu s tebou“ (Izajáš 43:4-5). Jaké ujištění! Bible říká: „Hospodinův miláček to je. Ať u něho přebývá v bezpečí“ (5. Mojžíšova 33:12). Jak bezpečné místo!
2) Cenného. Pokud jsi vyrůstal s vědomím, že jsi nechtěný, je to špatná myšlenka. Bůh stanovil tvou hodnotu na kříži. „…který si mne zamiloval a vydal sebe samého za mne“ (Galatským 2:20). Reklamní slogan na pohlednicích firmy Hallmark říká: „Když ti na někom tolik záleží, posíláš to nejlepší.“ To je to, co Bůh pro tebe udělal na kříži.
3) Schopného. Bez prostředí, které by tě podporovalo, můžeš skončit s pocitem neschopnosti. Proto to kompenzujeme tím, že se snažíme být mimořádně úspěšní. Ale Bůh ví, že jsi schopný, protože: „Každý ať slouží druhým tím darem milosti, který přijal…“ (1. Petrova 4:10).
A navíc: „Spolu s ním nás vzkřísil a spolu s ním uvedl na nebeský trůn v Kristu Ježíši…“ (Efezským 2:6). Proto zůstaň na tom trůnu a nedovol nikomu, aby říkal, že na tvém životě nezáleží. Záleží, protože to říká Bůh!