„Stačí, když máš mou milost; vždyť v slabosti se projeví má síla.“ 2. Korintským 12:9

Když nás odborníci na „svépomoc“ ujišťují, že můžeme překonat jakékoliv slabosti, tak to musí být pravda, nebo ne? Ale podívej se kolem sebe! Důkazy tomu nenasvědčují. Nicméně jsme viděli lidi, kteří s Boží pomocí změnili své životy tím, že je budovali na biblických principech prověřených časem. Pokoušet se „léčit“ své slabosti je pouhou ztrátou cenného času a energie, které mohou být vynaloženy ke zdravějšímu úsilí. Například, když člověk se závislostí zůstane „čistý“, znamená to, že už v této oblasti není zranitelný? Ne, to znamená, že toto prázdné místo zaplnil něčím lepším.
Pavel píše: „Nepotkala vás zkouška nad lidské síly. Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát“ (1. Korintským 10:13).
A co všechny ty společensky přijatelné slabosti, které se vydávají za silné stránky, jako jsou perfekcionalismus, materialismus, sudičství a kariérismus? Mnozí z těch, kteří by se styděli přiznat, že jsou závislí na alkoholu, jsou pyšní na to, že jsou závislí na práci. Hnáni strachem a ohrožováni časem, jsou zcela zaměřeni na vytváření hodnot místo na život samotný. To trvá, dokud je jejich posedlost po majetku a postavení nedovede k selhání srdce, a pak s Bohem vyjednávají o další příležitost. Neustále zůstávat ve slabosti ji jenom posiluje, zatímco uplatňování biblického řešení přináší výsledky.
Ale dobrá zpráva je, že to nemusíš dělat sám. Bůh je ochoten ti pomoci. Řekl Pavlovi: „Stačí, když máš mou milost; vždyť v slabosti se projeví má síla“ (2. Korintským 12:9).