„Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, nes každého dne svůj kříž a následuj mne.“
    Lukáš 9:23

Tento příběh vypráví o nadporučíkovi, který promlouval ke své četě: „Hledám dobrovolníky. Je možné, že tento úkol nebude úspěšný a mnozí z vás se nevrátí. Pokud máte zájem, vystupte dopředu.“ Všichni se rozhlíželi a pak udělali kolektivní krok dozadu a ponechali tak jednoho důvěřivého „dobrovolníka“ stát samotného.
Bůh nehledá „nedobrovolné dobrovolníky“. Ježíš řekl: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, nes každého dne svůj kříž a následuj mne“ (Lukáš 9:23). Chce lidi, kteří jsou ochotni opustit své pohodlí; vzdát se svých očekávání, že život poplyne podle jejich požadavků; obětovat všechno pro lidi, kteří se možná nikdy nedozví, že jsi to udělal; zaplatit cenu proto, aby Boží záměry byly naplněny. A ještě navíc, On očekává, že to budeme dělat „denně“. Když Ježíš řekl: „Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem“ (Lukáš 14:27), nepožádal nás o něco, co On sám neudělal.
Oswald Chambers řekl: „Pokud jsme oddaní věci lidství, budeme drceni a budeme mít zlomená srdce, protože se často budeme setkávat s nevděkem… Ale pokud je naším motivem láska k Bohu, žádný nevděk nám nebude překážet ve službě jinému člověku.“ Jan říká: „Podle toho jsme poznali, co je láska, že on za nás položil život. A tak i my jsme povinni položit život za své bratry“ (1. Janova 3:16). Jsi ochoten „denně hledět smrti do tváře“ (viz 1. Korintským 15:31)? Když se nad tím zamyslíš, je to těžší než fyzická smrt, protože to znamená zapírat sebe a poslouchat Boha i tehdy, když je to nepříjemné. Ale k tomu jsi povolán!