„Poslechni mě, poradím ti a Bůh bude s tebou…“ 2. Mojžíšova 18:19

Když jsi vůdce, je tvým úkolem dohlédnout na to, že věci jsou udělány. Ale s narůstající pracovní zátěží budeš muset najít lidi, kteří mají talent odpovídající úkolu; jinak přestaneš růst. Tak co nám brání v tom, abychom hledali ty správné lidi a převedli na ně ty správné zodpovědnosti? Jsou to:
1) Zranění z minulosti. Někdo nás zklamal a zdráháme se komukoliv důvěřovat.
2) Pýcha. Nechceme se s druhými dělit o zásluhu.
3) Perfekcionismus. Nejsme ochotni být vystaveni riskantní situaci, zatímco se lidé s potenciálními schopnostmi učí práci, takže naše vize se zmenší a všechno uvázne na mrtvém bodě.
Mojžíš měl tento problém s Izraelem. Vyřešil to následovně: „Mojžíšův tchán mu odpověděl: ‚Není to dobrý způsob, jak to děláš. Úplně se vyčerpáš, stejně jako tento lid, který je s tebou. Je to pro tebe příliš obtížné. Sám to nezvládneš. Poslechni mě, poradím ti a Bůh bude s tebou: Ty zastupuj lid před Bohem a přednášej jejich záležitosti Bohu. Budeš jim vysvětlovat nařízení a řády a učit je znát cestu, po které mají chodit, i skutky, které mají činit. Vyhlédni si pak ze všeho lidu schopné muže…dosaď je nad nimi za správce nad tisíci, sty, padesáti a deseti. Oni budou soudit lid, kdykoli bude třeba. Každou důležitou záležitost přednesou tobě, každou menší záležitost rozsoudí sami. Ulehči si své břímě, ať je nesou s tebou. Jestliže se podle toho zařídíš, budeš moci obstát, až ti Bůh vydá další příkazy. Také všechen tento lid dojde na své místo v pokoji.‘ Mojžíš svého tchána uposlechl a učinil všechno, co řekl“ (2. Mojžíšova 18:17-24). Jestli chceš být dobrý vůdce, následuj jeho příklad!