„Nauč mě plnit tvou vůli, vždyť jsi můj Bůh.“ Žalm 143:10

Když ti Bůh něco zaslíbí a hned se to nenaplní, je snadné být netrpělivý, začít o Něm pochybovat a myslet si, že potřebuje, abys udělal něco pro to, aby se to naplnilo. Tak jako Abraham. Bůh mu zaslíbil děti v množství „…jako nebeské hvězdy…“ (1. Mojžíšova 22:17). Ale on, unavený čekáním, vzal záležitosti do svých rukou a s Hagar, služebnou své manželky, zplodil Izmaela. A tehdy začaly jeho opravdové potíže. Bůh miloval Izmaela a měl pro něj úžasné plány, ale Abraham ho musel nechat jít, aby se Boží vůle naplnila. Byla to jedna z nejbolestivějších zkušeností v Abrahamově životě. Takže:
1) Nedopusť, aby nepřítel poslal do tvého života cokoliv, co by zmařilo to, na co čekáš a za co se modlíš.
2) Buď opatrný na to, od koho přijímáš radu. Zplození Izmaela byl „dobrý nápad“ Abrahamovy manželky Sáry.
3) I když jsi ochoten nést zodpovědnost za své činy, neznamená to, že to nebude mít následky, dlouhodobé následky! Buď opatrný na to, kam si „leháš“; „vstávání“ nemusí být tak snadné, jak sis myslel.
4) Jsou věci, kterých se můžeš vzdát bez námahy, a jiné, které budou vyžadovat každý kousek milosti, který máš. A především je těžké vzdát se něčeho, na čem lpíš a v čem vidíš svůj odraz, jako jsou práce, kterou miluješ, dům, ve kterém bydlíš, nebo vztah, ve kterém jsi vázán. Ale pokud jsi se svým „Izmaelem“ došel tak daleko, jak jsi mohl, a jsi připraven vidět naplnění Božího zaslíbení ve svém životě, musíš být ochoten to pustit.