„Ti ať vzdají Hospodinu chválu…“ Žalm 107:8

Žalmista píše: „Ti ať vzdají Hospodinu chválu za milosrdenství…“ (Žalm 107:8). Všimni si slova „ať“. Vděčný postoj je volba, kterou uděláš nezávisle na situaci. Vybíráš si svůj postoj stejně jako si vybíráš jídlo, které jíš, a oblečení, které denně nosíš. A je toho mnoho, za co můžeme být vděční. Řekneš: „Ale je také mnoho věcí, na které bychom si mohli stěžovat.“ Je to přesně tak – musíš si vybrat!
Robinson Crusoe strávil 27 let jako trosečník na ostrově. Zde je část začátku jeho deníku (parafrázovaného). Nazývejme jeho zápisky stížnostmi a vděčnostmi. Stížnost: „Trčím na tomto pustém ostrově bez naděje.“ Vděčnost: „Neutopil jsem se jako zbytek ostatních námořníků.“ Stížnost: „Nemám žádné oblečení.“ Vděčnost: „Jsem v horkém podnebí; kdybych měl oblečení, nemohl bych ho nosit.“ Stížnost: „Není způsob, jak bych se bránil člověku nebo šelmě.“ Vděčnost: „Nevidím zde žádné divoké šelmy, které by mi ublížily, jako jsem viděl na pobřeží Afriky. Co kdybych ztroskotal tam?“ Stížnost: „Nemám s kým mluvit.“ Vděčnost: „Bůh poslal loď dost blízko k pobřeží, takže jsem si donesl tolik nutných věcí, které mě budou zásobovat tak dlouho, jak budu živ.“ To je mocné!
Pokud jsi schopen toto pochopit a uvést do praxe, uchrání tě to před tím, aby ses stal členem starozákonního pouštního klubu známého jako „reptalové“. Tvůj postoj je prostě rozhodnutí, které uděláš ohledně toho, jak budeš přistupovat k věcem. Zaměřit se na dobré věci života a vděčnost, to je moudrost!