„Můj lid bude sídlit na nivách pokoje…“ Izajáš 32:18

Před lety byl stres považován hlavně za problém mužů, ale už to tak není. Ženy prožívají stres kvůli tomu, že usilují o dokonalost, chtějí nějak vypadat, soutěží na pracovišti, pokoušejí se dělat všechno, nikdy neříkají „ne“ a nemají žádný čas samy pro sebe. Bůh nechce, abyste tak žili! „Spravedlnost vytvoří pokoj, spravedlnost zajistí klid a bezpečí navěky. Můj lid bude sídlit na nivách pokoje, v bezpečných příbytcích, v klidných místech odpočinku“ (Izajáš 32:17-18). Takže (muži nebo ženo), zde jsou dva praktické návrhy pro zbavení se stresu:
1) Dopřej si více času. Protože všechno trvá déle, než si myslíš, dostatek času na dokončení práce výrazně sníží stres. Kdykoliv jsi pod tlakem, dobré pravidlo říká, aby sis dopřál o 20 procent času více, než kolik potřebuješ.
2) Spokoj se s menším množstvím. Nedávná studie tisíců domácností zjistila, že ti, kdo neustále žijí nad své poměry, jsou více náchylní k nemocem souvisejícím se stresem, jako jsou srdeční infarkt a deprese. „Kdo se žene za ziskem, rozvrací svůj dům…“ (Přísloví 15:27). Řekneš: „Znamená to, že Bůh nechce, abych se v životě posunul dopředu?“ Ne, jenom chce, abys měl správně seřazené priority a naučil se radovat z toho, kde na své cestě právě jsi. Pokud se dnes cítíš ve stresu, modli se: „Pane, potřebuji být obnoven. Život mě vyčerpal. Děkuji Ti, že jsi mi připravil čas ticha a místa odpočinku uprostřed hektických časových plánů. Pomoz mi vždycky Tě stavět na první místo a najít místo odpočinku v tobě.“