„Dvojí zlo spáchal můj lid: Opustili mne, zdroj živých vod, a vytesali si cisterny…jež vodu neudrží.“    Jeremjáš 2:13

Je snadné být spokojený, když se věci v životě dějí tak, jak chceš. Ale jak často se to stává? Bible říká, že se máme učit být „spokojeni s tím, co máme“ (viz Filipským 4:11), protože když budeš čekat, až se stane to, co ty chceš, budeš možná čekat dlouho! Epikúros, významný řecký filozof, řekl: „Nepokaz to, co máš, tím, že budeš toužit po tom, co nemáš. Pamatuj na to, že to, co máš teď, je věc, ve kterou jsi doufal.“ Tři věci neustále posilují naši nespokojenost:
1) Chtivost. Když soustřeďuješ pozornost na to, co nemáš, neraduješ se z toho, co ti Bůh už dal. Buď spokojený! Stanovení cílů je dobré, ale přestaň se tolik zaměřovat na konečný výsledek. Nauč se radovat v Pánu, zatímco jsi na cestě.
2) Strach. Strach chce, abys utíkal před něčím, co tě nepronásleduje. Je to nepřítelův způsob, jak: a) tě okrást o pokoj a stabilitu; b) trápit tě všemi „co když“; c) ti zabránit v důvěře v Boha. Žalmista řekl: „V Boha, jehož slovo chválím, v Boha doufám, nebojím se, co mi může udělat tělo?“ (Žalm 56:5).
3) Hledání uspokojení na špatných místech. Bůh řekl: „Dvojí zlo spáchal můj lid: Opustili mne, zdroj živých vod, a vytesali si cisterny…jež vodu neudrží“ (Jeremjáš 2:13). Říká se, že prvních padesát let strávíme usilováním o bezpečí a zbytek našeho života hledáním své hodnoty. Ale nemusíme to dělat. Jeden skladatel písní napsal: „Nikdo jiný než Kristus nemůže uspokojit; žádné jiné jméno pro mě neexistuje. Pane Ježíši, v Tobě nacházím lásku, život a trvalou radost!“ Hledáš spokojenost? Zkus Ježíše!