„…byli spolu, lámali chléb a modlili se.“ Skutky 2:42

Brali vážně modlitbu. Novozákonní církev byla počata v lůnu modlitby. Po deseti dnech jednotné modlitby v horní místnosti „byli všichni naplněni Duchem svatým“ (viz Skutky 2:4). Co se stalo potom? Založili církev, která stále ovlivňuje svět i po dvou tisících letech. Zeslábnul jejich modlitební život poté, co byla církev založena? Vůbec ne! „…byli spolu, lámali chléb a modlili se“ (Skutky 2:42). Zůstali společenstvím formovaným modlitbou. Tato církev byla zrozena, naplněna a přivedena k uskutečnění skrze modlitbu. Zanechali nám mocný biblický princip spočívající v tom, že nic důležitého a trvalého se neděje bez modlitby. Jaký protiklad – jestli chceš dnes mít v církvi málo lidí, svolej modlitební shromáždění!
Jak moc se modlíš? Proč se cítíš jako cizinec na místě modlitby? Je to mýtus, že modlitba je těžká práce? Není těžká, pokud jsou tvé priority v pořádku. Unavuješ se tím, že si děláš starosti o věci, jakoby všechno záviselo na tobě? Modlitba učiní těžké části tvého života snadnější a úspěšnější. Vytrvalá modlitba tě pozvedne na vyšší, příznivé místo, kde se naučíš, jak toho dosáhnout více, zatímco prožíváš hluboký pokoj v srdci a v duši.
Ježíš řekl: „Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout…učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorného srdce: a naleznete odpočinutí svým duším. Vždyť mé jho netlačí a břemeno netíží“ (Matouš 11:28-30). Vážně, existuje lepší způsob, jak žít?