„Kdo obdělává svou půdu, nasytí se chlebem…“ Přísloví 28:19

Dokonce i na přeplněném pracovním trhu je těžké najít „spolehlivou pomoc“. Takže když ji zaměstnavatelé najdou, dělají všechno pro to, aby si ji udrželi. Dokonce i během dlouhého ekonomického poklesu stále existují praktická pravidla, která zvyšují pravděpodobnost, že si udržíš práci a možná budeš i povýšen. Tato pravidla jsou v souladu s tím, co učí Boží Slovo:
1) Pochop, že tvrdá práce je požehnáním. Bůh stvořil ráj, potom stvořil nás. Potom nás postavil k práci a řekl: „V potu své tváře budeš jíst chléb…“ (1. Mojžíšova 3:19). Bůh odměňuje „pot“ (viz Přísloví 28:19). Když do své práce, třeba i podřadné, vkládáš to nejlepší, dělá Mu to radost. A konec konců On, ne tvůj nadřízený, má vládu nad tvou budoucností.
2) Přijmi realitu. Nebrat vážně skutečné okolnosti a cítit nárok na lepší vede jen k horším pocitům a k neúspěchu. Bůh mění „…zlořečení tobě v požehnání…“ (5. Mojžíšova 23:6). On dává „…místo popela na hlavu čelenku…“ (Izajáš 61:3). V těžkých časech Bůh pozvedá lidi s novými nápady, které činí budoucnost lepší, než byla minulost – nejen pro sebe, ale i pro druhé. A ty se můžeš stát jedním z takových lidí.
3) Učiň Boha svým zdrojem. „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh. Já tě vyučuji tomu, co je ku prospěchu, uvádím tě na cestu, po níž půjdeš“ (Izajáš 48:17). Učiň Boha svým životním koučem. Odveď pro svého nadřízeného tvrdou práci, kterou si zaslouží, ale důvěřuj pouze Tomu, který zaslíbil, že: „…vám dá všechno, co potřebujete, podle svého bohatství v slávě v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:19).