„Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké…“ 2. Timoteovi 1:5

Že na svých dětech zanecháš svůj otisk, je zřejmé, ale nechat na nich Boží otisk je volitelné. Semena, která dnes zasadíš, v nich budou růst po celý život, a ve tvých vnucích také. Pavel viděl v Timoteovi možnou úrodu, kterou sklízel pro Krista. Také viděl, že ovoce vzešlo z kořene: matky a babičky, které byly oddány Kristu. Jaké povzbuzení pro ovdovělé, rozvedené, svobodné matky a ty, které nemají věřící manžely. Tyto dvě ženy vychovaly Božího služebníka bez pomoci křesťanského otce. A matko, Bůh ti může umožnit udělat totéž! Co je zapotřebí k výchově Timotea? Dvě věci:
1) Životní příklad. Pavel mluvil o Timoteově upřímné (řecky nepokrytecké) víře „…kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké a kterou máš, jak jsem přesvědčen, i ty“ (2. Timoteovi 1:5). Víra, kterou sdílely, nejdříve žila v nich obou. Aby žila v našich dětech, musí nejprve vidět, jak žije v nás. Ve světě, kde se „napodobeniny“ někdy vydávají za křesťany, ryzí víra vyniká jako maják proti noční obloze. Naše děti mají vestavěný „detektor“, který vnímá padělky, a odmítnou je. Ale ryzí věc je bude přitahovat jako magnet.
2) Vyučování Božího Slova. Timoteova matka a babička zasadily Písmo do nedotčené půdy jeho mladého srdce dříve, než se k němu mohl dostat světský vliv. Pavel mu připomněl: „Od dětství znáš svatá Písma…“ (2. Timoteovi 3:15). To je způsob, jak vychovat Timotea.