„Hle, já a děti, které mi dal Hospodin…“ Izajáš 8:18

Možná nemůžeš svým dětem dát všechno, co bys rád, nebo všechno, co chtějí, ale zde jsou čtyři věci, které jim dlužíš:
1) Buď s nimi. Jeden manželský pár se rozhodl koupit novou dětskou ohrádku pro kamarádku, která čekala narození svého šestého dítěte. O rok později jim kamarádka napsala: „Děkuji za tu ohrádku. Je úžasná, sedím v ní každé odpoledne, čtu si a děti se ke mně nemohou dostat.“ Teď vážně, co ve skutečnosti víš o svých dětech? Znáš jejich zápasy, hrdiny, hudbu, přátele, strachy nebo jejich sny? Pokud je tvá odpověď „moc ne“, pak okamžitě začni se změnami!
2) Naslouchej jim. Kdyby někteří z nás věnovali tolik pozornosti naší zahradě, jako věnujeme svým dětem, žili bychom v záhonech plevele. Nikdy neporozumíš svému dítěti, dokud si neuděláš čas naslouchat tomu, co říká – i tomu, co neříká.
3) Věř v ně. Když byl slavný zpěvák Caruso dítětem, řekl jeho učitel hudby, že nemá žádný talent. Hlas rodiče má být ten nejhlasitější! Buduj sebevědomí dětí; dej jim víru a sebeúctu – budou je potřebovat k překonání překážek, kterým budou v životě čelit.
4) Umožni jim vidět Boha v tobě. Tři děti si povídaly o svých otcích. Jedno řeklo: „Můj otec se zná se starostou.“ Další dítě namítlo: „Můj otec se zná s hejtmanem.“ To třetí s jistotou prohlásilo: „To nic není; můj Otec se zná s Bohem!“ Otče, matko, znáš Boha? Pokud ne, odevzdej Mu dnes svůj život.