„Běžte tak, abyste ji (cenu) získali!“ 1. Korintským 9:24

Říkáme věci jako „tam venku je krysí závod a krysy vyhrávají“; „hodní lidé končí poslední“; „vítězství není všechno – je to ta jediná důležitá věc“! Takový postoj výstižně popisuje naši kulturu, podporuje workoholický životní styl, který ničí zdraví, rozbíjí rodinný život a poškozuje duchovní disciplínu potřebnou k rostoucímu vztahu s Bohem. Co tedy máme dělat? Vyhýbat se veškeré soutěživosti? Odstoupit ze závodu? Odejít do důchodu a sledovat svět, jak nás míjí? Ne, to nejsou možnosti pro Kristova následovníka. Takže:
1) Dej si pozor na soutěživost, která vede k žárlivosti. Kainova soutěživost vůči jeho bratru Ábelovi ho dovedla až k vraždě (viz 1. Mojžíšova 4:1-8). Zkusil odstranit svého bratra, aby sám sebe povýšil. Král Saul se pokoušel zabít Davida poté, co zástup zpíval: „Saul pobil své tisíce, ale David své desetitisíce“ (1. Samuelova 18:6). Tato slova v něm vyvolala žárlivost, která rostla jako nádor.
2) Pochop, že úsilím vynikat ve svém povolání vyvyšuješ Krista. Pavel píše: „…ti, kteří běží na závodní dráze, běží sice všichni, ale jen jeden dostane cenu. Běžte tak, abyste ji získali!… Oni to podstupují pro pomíjitelný věnec, my však pro věnec nepomíjitelný (Žádné polovičaté úsilí nebo spokojení se s průměrným výsledkem.) Já tedy běžím ne jako bez cíle; bojuji ne tak, jako bych dával rány do prázdna. Ranami nutím své tělo ke kázni…“ (1. Korintským 9:24-27). Nejde o to, abychom se dostali před druhé. Jde o to, abychom zdokonalovali všechno, co děláme k Boží slávě! „Cokoli děláte, dělejte upřímně, jako by to nebylo lidem, ale Pánu…“ (Koloským 3:23).