„Uprostřed noci se rozlehl křik…“ Matouš 25:6

Asi jsi slyšel příběh o pěti rozumných a pěti pošetilých družičkách. Vyprávěl ho Ježíš. Požadavkem pro účast na svatbě byla v oněch dnech hořící lampa. Ale když se ženich objevil, pět z těchto panen nemělo olej. Proto řekly těm dalším pěti: „Dejte nám trochu oleje…“ (Matouš 25:8). Ale ony odpověděly: „Nemůžeme, nedostávalo by se nám ani vám“ (Matouš 25:9). Zatímco šly nakoupit olej, svatba začala a ony zůstaly uzamčeny venku. Kristovo podobenství nás učí čtyři důležité lekce:
1) Pošetilost závislosti na někom jiném. Tvoje matka a otec jsou možná křesťany, ale to tě nedostane do nebe. Musíš přijmout Krista jako svého osobního Spasitele.
2) Marnost příprav na poslední chvíli. „Ale zatímco šly kupovat, přišel ženich…“ (Matouš 25:10). Uvědom si, že Ježíš učí o typu lidí, kteří budou žít, až se On vrátí. Proto se zde nabízí otázka, zda odkládáš své spasení na dobu, až budeš starý? Co když nebudeš žít tak dlouho?
3) Definitivnost soudu. „…a dveře byly zavřeny. Potom přišly i ty ostatní družičky a prosily: ‚Pane, pane, otevři nám!‘ Ale on odpověděl: ‚Amen, pravím vám, neznám vás.‘ Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu“ (Matouš 25:10-13).
4) Klam morálky. Byly to „panny“, ale zůstaly uzamčeny venku. Tvoje povaha a dobré skutky tě nedostanou do nebe. „Milostí tedy jste spaseni skrze víru“ (Efezským 2:8).
Jsi připravený setkat se s Pánem? Pokud ne, začni Mu dnes věřit a připrav se.