„…a hledí vstříc tomu, ‚až mu budou nepřátelé dáni za podnož jeho trůnu‘.“
Židům 10:13

Včera jsme četli verš: „Až potud nám Hospodin pomáhal“ (1. Samuelova 7:12). Dnes si přečti tento verš: „…a hledí vstříc tomu, ‚až mu budou nepřátelé dáni za podnož jeho trůnu‘“ (Židům 10:13). Všimni si slov „až potud“ a „až mu budou“. První výraz se vztahuje k minulosti, druhý k budoucnosti. Pokud máš obavy z budoucnosti, vzpomeň si na věrnost, kterou ti Bůh prokazoval během minulého roku, a budeš schopen říci: „Ani jedno ze všech dobrých slov, která Hospodin mluvil k domu izraelskému, nezapadlo: všechno se uskutečnilo“ (Jozue 21:45). Kdo kromě Boha se může pochlubit takovými dosavadními výsledky?
Když se Pavel ohlížel zpět, vzpomínal na časy, kdy v pokladně nebylo dost peněz a on musel pracovat jako výrobce stanů, aby podpořil svou službu. Mohl vzpomínat na bičování, kamenování a zradu těch, jimž důvěřoval. Ale poslouchej, co o tom říká: „Ale Bůh mi pomáhal až do dnešního dne, a tak zde stojím…“ (Skutky 26:22). Jeremjáš to cítil stejně, když očekával: „…Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí. Obnovuje se každého rána, tvá věrnost je neskonalá“ (Pláč 3:22-23).
Není pochyby o tom, že jsi někdy během minulého roku Boha zklamal. Ale zklamal někdy on tebe? Ne. A nezklame tě ani v tomto roce, proto mu důvěřuj. A. B. Simpson napsal: „Jak často si vzájemně důvěřujeme, ale o Pánu pochybujeme! Bereme vážně slova smrtelníků, ale jeho Slovu nevěříme. Přitom jaké světlo a sláva by zářily do všech našich dnů, kdybychom vždycky pamatovali na to, že Bůh to, co říká, myslí vážně.“