„Ten, který zkoumá srdce, ví, co je úmyslem Ducha…“ Římanům 8:27

Duchovní „prohlídka“ znamená prozkoumat takové věci, jako jsou:
1) Priority. „Hledejte především jeho království…a všechno ostatní vám bude přidáno“ (Matouš 6:33). Předkládáš Bohu ke schválení svůj časový rozvrh? Pozná se z tvého bankovního výpisu, že ve tvém finančním rozhodování má hlavní slovo on?
2) Hodnoty. „Zemřeli jste a váš život je skryt spolu s Kristem v Bohu… Jako vyvolení Boží, svatí a milovaní, oblecte milosrdný soucit, dobrotu, skromnost, pokoru a trpělivost“ (Koloským 3:3 a 3:12). Miluješ to, co miluje Bůh, a nenávidíš to, co on nenávidí? Vážíš si opravdově věcí, které mu dělají radost? Jsou tvé touhy a cíle vedené Božím Slovem?
3) Oběti. „A vůbec všecko pokládám za ztrátu, neboť to, že jsem poznal Ježíše, svého Pána, je mi nade všecko. Pro něho jsem všecko ostatní odepsal a pokládám to za nic, abych získal Krista…abych poznal jej a moc jeho vzkříšení i účast na jeho utrpení. Beru na sebe podobu jeho smrti…“ (Filipským 3:8-10). Jsi Bohu plně vydán? Existuje něco, čeho si vážíš více než jej? Pokud ano, modli se: „Otče, odpusť mi, že jsem znovu převzal kontrolu nad svým životem. Přicházím k tobě a vydávám se ti, činím pokání a prosím, abys mě očistil. Obnov mě a naplň mě svým Duchem. Zříkám se svých sobeckých cest a prohlašuji tě za Pána svého života. Řekl jsi, že mám být raději horký nebo studený, ale ne vlažný. Zapal ve mně dnes oheň, který bude hořet tak jasně, že druzí budou k tobě přitahováni.“