„Já Hospodin zpytuji srdce…“ Jeremjáš 17:10

Jak jsi na tom, pokud jde o:
1) Poslušnost. „Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž to mohou činit s radostí, a ne s nářkem; to by vám nebylo na prospěch“ (Židům 13:17). Jsi důsledně poslušný ve věcech, o nichž víš, že Bůh chce, abys je dělal? Podřizuješ se vedení těch, které Bůh nad tebe postavil? Modlíš se za ně a děkuješ Bohu za to, co vložili do tvého života?
2) Čisté srdce. „Říkáme-li, že jsme bez hříchu, klameme sami sebe a pravda v nás není. Jestliže vyznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti“ (1. Janova 1:8-9). Vyznáváš své hříchy konkrétně a jmenovitě? Máš v úmyslu opustit svůj hřích v okamžiku, kdy ti ho Bůh zjeví? Jak je to s tvými nevydanými oblastmi? Jsi ochoten vydat Bohu všechny hříchy?
3) Čisté svědomí. „Proto i já se vždycky snažím zachovat neporušené svědomí před Bohem i lidmi“ (Skutky 24:16). Usiluješ o odpuštění od těch, které jsi urazil? Je tvé svědomí čisté ve vztahu s Bohem i člověkem?
4) Důvěru v Boha. „…jestliže nás srdce neobviňuje, máme svobodný přístup k Bohu; oč bychom ho žádali, dostáváme od něho, protože zachováváme jeho přikázání a činíme, co se mu líbí“ (1. Janova 3:21-22). Posunul ses od pouhého „dobře nebo špatně“ a zeptal ses sám sebe: „Jak toto ovlivní mou důvěru v Boha?“