„Byla jsi zvyklá už od svého mládí neposlouchat můj hlas.“ Jeremjáš 22:21

Když se podíváš do Písma, zjistíš, že i úspěšní lidé jako Petr a Jan měli své návyky. „Petr a Jan šli o třetí hodině do chrámu k odpolední modlitbě“ (Skutky 3:1). A toho dne si jich Bůh použil k uzdravení muže, který byl chromý od narození. Výsledkem bylo získání tři tisíc lidí pro Krista a jejich připojení k církvi.
Ale to všechno začalo každodenním návykem. Tvé návyky rozhodují o tvé budoucnosti. Psychologové odhadují, že devadesát procent tvého chování je návyk – devadesát procent! Návyky ti pomáhají dělat věci rychle a bez duševního úsilí, takže můžeš přemýšlet o důležitějších věcech. Ale také mohou být škodlivé a zavést tě směrem, který není v souladu s tvou vizí. Odstrašujícím příkladem může být člověk, který sní o tom, že vyhraje zlatou medaili v maratónu na olympijských hrách, ale vykouří dvě krabičky cigaret denně. Nebo člověk, který touží stát se modelem, ale sní za den šest tisíc kalorií, aniž by cvičil. Nebo manažer, který chce, aby jeho oddělení bylo tím nejlepším, ale obvykle uráží a ponižuje své podřízené.
Návyky mají kumulativní efekt, ale jejich důsledky se v životě často projeví až mnohem později. Když máš špatné návyky a jejich zhoubnost se již projevuje, je příliš pozdě jejich účinky odvrátit. Proto potřebuješ převzít kontrolu nad svými návyky hned. Pokud nejsi ochoten postavit se návykům, které potřebuješ změnit, a zavést nové, můžeš se odvolávat na sto různých veršů z Písma a požadovat, co v nich Bůh zaslíbil, ale nikam se nedostaneš.