„Když v mém nitru rostou úzkostné myšlenky…“ Žalm 94:19, přel. z angl.

Tvůj myšlenkový život může být inkubátorem pro úzkosti a deprese, proto pochop toto:
1) Tvé myšlenky jsou tvoje! „Když v mém nitru rostou úzkostné myšlenky…“ (Žalm 94:19, přel. z angl.). Ty je vymyslíš, vysvětlíš, určíš jim význam a přijmeš je nebo odmítneš. Proto se rozhodni, které myšlenky jsou užitečné a které ne.
2) Staneš se tím, co z tebe udělají tvé myšlenky. Nejsou to okolnosti, jsou to tvé myšlenky o okolnostech, které tvoří tvé emoce. Tvoje myšlenky spouští biochemické procesy, které určují tvé pocity, jejich trvání a intenzitu. Když začneš přemýšlet jinak, budeš se cítit jinak.
3) Tvé myšlenky jsou plodné. Žalmista řekl, že „rostou“ ve tvém nitru. Náhodné myšlenky mohou být dočasně zneklidňující, ale nevytvářejí trvalé obavy nebo depresi. Ty jsou dílem přetrvávajících myšlenkových vzorců – negativních myšlenek, které narůstají a opakují se v tobě. Musíš uvést „… do poddanství … mysl, aby byla poslušna Krista…“ (2. Korintským 10:5).
4) Musíš „nechat Ducha obnovit své (vlastní) myšlenky a postoje (způsob myšlení)…“ (Efezským 4:23, přel. z angl.). Podřiď své myšlenky Božímu Duchu, umožni mu, aby je potvrdil nebo obnovil (nahradil) jeho myšlenkami. Úzkosti a deprese tě nemohou nadále kontrolovat, když dáváš Bohu kontrolu nad svou myslí.
5) Lidé mohou ke tvým úzkostem a depresím přispívat. Mohou způsobit touhu žít – nebo zemřít! (viz Přísloví 18:21). Mohou zmenšit nebo zvětšit tvé úzkosti a deprese. Vyhýbej se těm, kdo říkají odrazující slova a prožívej čas s těmi, kdo říkají „…dobré slovo, (které) vrací radost“ (viz Přísloví 12:25).