„Obavy lidské srdce tíží…“ Přísloví 12:25

Tvůj žaludek je sevřený, máš pocit, jako by ti na hrudníku seděl slon, jsi nervózní a tvoje myšlenky popadá amok. Kde hledáš úlevu? V alkoholu, drogách, vztazích, práci, penězích, sexu atd.? Pokud to tak je, našel jsi úlevu, která nebude fungovat dlouhodobě.
Bible říká: „Obavy lidské srdce tíží…“ (Přísloví 12:25). Působí beznaděj a depresi. Jaká je odpověď? Někdy je zdrojem obav a deprese satan. Když se král Saul stal svéhlavým, „Duch Hospodinův odstoupil od Saula a přepadal ho zlý duch od Hospodina“ (1. Samuelova 16:14). Naše pýcha a neposlušnost také umožňují satanovi, aby napadal naše myšlenky a emoce. Ale když se pokoříme a srovnáme naši vůli s Boží vůlí, Bůh odrazí satanův útok a přemůže naše úzkosti a deprese. „… kdo se ponižuje, bude povýšen“ (Matouš 23:12). Máš nad ďáblem autoritu, ale ta bude fungovat pouze tehdy, když jsi poddán Bohu. Zde jsou tři kroky k vítězství, které se nacházejí v Jakubovi 4:7:
1) „Podřiďte se tedy Bohu.“ Tento krok tě spojuje s Božím Slovem a mocí a dává ti právo uplatňovat převahu nad ďáblem.
2) „Vzepřete se ďáblu…“ To je řečeno velmi militantně. Vyžaduje to odvážně, energicky a vytrvale odmítat, aby proti tobě ďábel vítězně obstál.
3) „(Ďábel) uteče od vás…“ Pak ztratí vliv nad tvým životem a schopnost trápit tě úzkostmi a depresemi.