„… žijeme přece z víry, ne z toho, co vidíme.“ 2. Korintským 5:7

Tvé oči tě mohou klamat! Josefovi bratři prodali Josefa do otroctví, jeho suknici namočili v krvi kozla a svému otci řekli, že jej divoká šelma roztrhala na kousky. Výsledkem bylo, že starý muž řekl: „Ve smutku sestoupím za svým synem do podsvětí“ (1. Mojžíšova 37:35). Ve skutečnosti Josef nejenže byl naživu, ale po určité době se stal premiérem Egypta a zachránil svou rodinu v době hladomoru. Jeho otec však prožil všechny ty roky v zármutku kvůli něčemu, co viděly jeho oči: zkrvavené suknici.
Někdy existuje rozdíl mezi skutečností a pravdou. Fakta mohou potvrzovat, že ekonomika je na tom špatně, ale pravda je taková, že: „Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete, podle svého bohatství v slávě v Kristu Ježíši“ (Filipským 4:19). Jednoho dne se Elíša a jeho služebník probudili ve městě Dótan a zjistili, že jsou obklíčeni nepřátelskou armádou. Když to služebník uviděl, zpanikařil. Ale Elíša řekl: „‚Neboj se, protože s námi je jich víc než s nimi.‘ Potom se Elíša modlil: ‚Hospodine, otevři mu prosím oči, aby viděl!‘ Tu Hospodin otevřel mládenci oči a on uviděl horu plnou koní a ohnivých vozů okolo Elíši“ (2. Královská 6:16-17).
Bůh chce, aby ses spoléhal na něho a věděl, že se v nejtěžších chvílích nemusíš bát. To, co se děje ve tvůj prospěch, je mnohem větší než cokoliv, co se děje ve tvůj neprospěch. Proto povstaň ve víře a řekni se žalmistou: „Pomoc mi přichází od Hospodina…“ (Žalm 121:2). A potom jednej tak, aby bylo zřejmé, že tomu věříš!