„… Ježíš procházel zemí, všem pomáhal a uzdravoval všechny…“ Skutky 10:38

V Bibli čteme: „Bůh obdařil Ježíše z Nazareta Duchem svatým a mocí, Ježíš procházel zemí, všem pomáhal a uzdravoval všechny…“ (Skutky 10:38). Když jsi vedený Duchem svatým, nezaměřuješ se na to, co dobře vypadá, ale na to, co dobré je. Možná ti připadá, že nemáš čas. Nikdo nebyl více zaneprázdněný než Ježíš, a přesto si pokaždé našel čas pomoci těm, kdo to potřebovali.
V desáté kapitole Lukášova evangelia čteme příběh o Židovi, kterého po cestě do Jericha napadli lupiči. Oloupili jej, zbili a polomrtvého nechali ležet. Nejdříve okolo prošel levita, potom kněz. Oba ale spěchali za důležitými povinnostmi, proto se nezastavili. Potom přišel Samařan. Ten měl všechny důvody dívat se jinam, protože Židé a Samařané byli odvěkými nepřáteli. Jenže když „… na své cestě přišel k tomu místu a uviděl ho, byl pohnut soucitem…” (Lukáš 10:33). Soucit tě zastaví a přeskupí tvé priority. Samařan si uvědomil, že zůstat na místě, na němž v tu chvíli byl, je důležitější, než jeho další plány.
Co bys v takové situaci udělal ty? Myslíš, že bys jednal jako on? Co když se Bůh pokusí narušit tvůj pevný, přesně zorganizovaný, konkrétně rozepsaný časový rozvrh a požádá tě, aby sis udělal čas na někoho potřebného? Jsi ochoten vzdát se svých plánů a udělat to, co chce? Pokud jsi natolik zaneprázdněn, že se nemůžeš postarat o ty, kdo trpí, pak se zabýváš příliš mnoha věcmi! Jestli máš strach, že jsi příliš plachý, abys mohl pomáhat neznámým lidem, začni u lidí ve svém sboru, které znáš. „A tak dokud je čas, čiňme dobře všem, nejvíce však těm, kteří patří do rodiny víry“ (Galatským 6:10).