„Je dobré a pěkné, aby člověk jedl a pil a měl se dobře … v časných dnech života, které mu dal Bůh…“    Kazatel 5:17

V Písmu čteme více než stokrát: „Stalo se.“ To proto, že většina věcí v životě netrvá věčně. Věci se mění, ale Bůh ne! Když to víš, může ti to pomoci zvládnout špatné časy a neupínat se tak pevně k časům dobrým. Bude dobré, když se naučíš tři věci:
1) Užívej si dnešek. Přítomnost je dar. Šalomoun řekl: „… brát svůj podíl a radovat se při svém pachtění, je dar Boží“ (Kazatel 5:18). Přestože stále směřuješ k dalšímu cíli nebo úkolu, nauč se žít v přítomnosti. Neodkládej radost na později, ani si ji nenech proklouznout mezi prsty, zatímco čekáš na další velkou událost.
2) Uč se být vděčný za malé věci. Jsou všude kolem tebe: láska dobrého přítele, laskavý skutek, čistý pohled, dobrý noční spánek, radost na tváři tvého dítěte. Když budeš vděčný za to, co máš, bude se to násobit. Když budeš vděčný za malé věci, Bůh ti dá víc toho, za co budeš moci být vděčný (viz Matouš 25:23).
3) Každý konec přináší nový začátek. Existují dva mýty, kterým bys nikdy neměl věřit. První se jmenuje „navždy“ a říká, že tvá situace se nikdy nezlepší. Druhý si říká „nikdy“ a tvrdí, že když se věci zhorší, nikdy je nezvládneš. Oba jsou pokřivené. Boží Slovo učí, že všechno „pomíjí“. Když procházíš zkouškou, Bůh zaslibuje: „Dodám ti odvahu, pomocí ti budu…“ (Izajáš 41:10). Ano, každý konec ti přinese nový začátek. Proto nepřestávej Bohu důvěřovat.