„Proto se … musíme držet toho, co jsme slyšeli, abychom nebyli strženi proudem.“    Židům 2:1

V Bibli je napsáno: „Proto se tím více musíme držet toho, co jsme slyšeli, abychom nebyli strženi proudem … jak bychom mohli uniknout my, pohrdneme-li tak slavným spasením?“ (Židům 2:1–3). Všimni si slov „musíme se držet“ a „pohrdneme-li“. Tato slova by v tobě měla spustit poplašný alarm!
Samson prožíval tak pozvolný úpadek, že si ani neuvědomoval, že se něco děje. Zvykl si užívat Boží moc, vítězit nad každým nepřítelem a každou překážkou, jako když se mačká spínač. Ale hřích a požitkářství se staly jeho zkázou. Když Delíla křikla: „‚Samsone, jdou na tebe Pelištejci!‘ Procitl ze spánku a pomyslil si: ‚Dostanu se z toho jako dosud vždycky a pouta setřesu.‘ Nevěděl, že Hospodin od něho odstoupil. Pelištejci se ho zmocnili, vypíchli mu oči a odvlekli ho do Gázy…“ (Soudců 16:20–21).
Když zanedbáváš Boha, začínáš se mu vzdalovat. Tvé modlitby přestávají být efektivní. Už nemáš Boží vliv na lidi kolem sebe. Znovu sklouzáváš do starých návyků. Odmítáš odpouštět těm, kdo tě urazili. Nejsi ochoten odčinit, čím jsi ublížil druhým. Začínáš dělat to, co je výhodné a pohodlné, místo toho, co je správné. Zakořeňuješ se v pocitu strachu a zášti. Živíš svou starou přirozenost a zanedbáváš novou. To všechno jsou známky toho, že potřebuješ provést duchovní kontrolu. Popros proto Boha, aby ti ukázal postoje, jednání a vztahy, s nimiž potřebuješ jednat, a začni na nich pracovat. Dobrou zprávou je, že když budeš poslouchat Boží Slovo a vedení Ducha, získáš znovu svou duchovní vitalitu a Bůh si tě bude moci efektivněji použít.