„Neboj se … já jsem s tebou…“ Izajáš 41:10

Existují různé druhy strachu. Jiný tě varuje, aby ses nepřibližoval k ohni, jiný vede k úctě před Bohem (viz Žalm 2:11). Oswald Chambers říkal: „Pokud se bojíš Boha, nemusíš se bát ničeho jiného.“ Některý strach v tobě vyvolává pocit bezmoci. Může vycházet z toho, že tě rodiče často kritizovali nebo ti vyhrožoval nějaký násilník. Takový strach tě stále pronásleduje, i když už je to bezdůvodné. Bojíš se, že selžeš, a pokud se tomu strachu nepostavíš, budeš selhávat doopravdy. Jób řekl: „… čeho jsem se tolik strachoval, to mě postihlo…“ (Jób 3:25). Nebo strach z neznáma. Dokáže tvou fantazii roznítit k šílenství. Co když nikdy nepotkáš „toho pravého“ nebo „tu pravou“? Co když přijdeš o práci nebo biopsie potvrdí nejhorší očekávání ohledně tvého zdraví?
Bůh říká: „Neboj se … já jsem s tebou…“ (Izajáš 41:10). Paul Tournier napsal: „Život a víra mě vždy nutí, abych šel kupředu. Já se však nemohu pohnout dopředu, pokud neopustím něco za sebou. Artista se musí přesně ve správné chvíli pustit jedné hrazdy a chvíli se vznášet v prázdnotě, než se chytne druhé.
Víra nás volá, abychom vyšli ze zóny bezpečí a učili se novým dovednostem a různým způsobům služby.“ Nás to ale znervózňuje. Říkáme si: „Co když po mně Bůh chce něco, co nedokážu?“ Nebo se bojíme, že na to nemáme sílu, moudrost, odvahu nebo víru. Pokud se spoléháš na vlastní síly, budeš mít problémy. Vždycky ale platí, že jsme „… předem vyhlédnuti od Boha Otce a posvěceni Duchem…“ (1. Petrova 1:2). Pán tě před každou novou výzvou posilní a dokáže ti, že on nejen dodává nástroje, ale také nese odpovědnost za výsledek.