„… aby se tak vaše víra nezakládala na moudrosti lidské, ale na moci Boží.“         1. Korintským 2:5

Jedním z největších objevů v moderní psychologii je zákon reverzibility. Způsobuje, že pokud se určitým způsobem cítíš, tak podle toho i jednáš. Jestliže přesto jednáš způsobem, jemuž se tvé city vzpírají, pak stejná síla způsobí, že se tvé pocity tvému jednání přizpůsobí. Dallas Willard to vyjádřil slovy: „Můžeš žít pravý opak toho, co říkáš. Nemůžeš ale žít v rozporu s tím, čemu věříš. To, čemu věříš, se vždy projeví ve tvém jednání.“ Strach je naučenou reakcí, proto je možné se mu odnaučit.
Existují dva druhy odvahy. První tě vyzývá k činu. Prezident Andrew Jackson řekl: „Věnuj dostatek času tomu, aby sis vše rozvážil. Ale až nastane čas jednat, přestaň přemýšlet a jednej. Odvážný toho dokáže nejvíc.“ Druhý typ odvahy nabádá k trpělivosti: k trpělivosti vydržet, když už jsi vše udělal, jak nejlépe jsi uměl, ale výsledky ještě nevidíš. Rozdíl mezi hrdinou a zbabělcem je často v tom, že hrdina vydrží o pět minut déle! Když budeš na hrozivé situace reagovat útěkem, tvůj strach poroste a nakonec ovládne tvůj život. Pokud se ale postavíš k problémům čelem a tvůj postoj přitom nebude založen „… na moudrosti lidské, ale na moci Boží“ (1. Korintským 2:5), tvé sebevědomí poroste a nakonec dosáhneš toho, že tě strach přestane ovládat.
William Cowper napsal: „Tajemně Bůh náš hovoří, když zázrak chce ti dát; vždyť umí chodit po moři, i bouři osedlat. Bázlivče, k čemu strach a stesk, byť mraky zrak tvůj zří? Vyjde z nich milost jako blesk – tvůj svět se rozzáří!“