„… to je vůle Boží … pro vás.“ 1. Tesalonickým 5:18

Modli se, abys mohl poznat Boží vůli. Snaž se žít v postoji modlitby. „Stále se radujte, v modlitbách neustávejte. Za všech okolností děkujte, neboť to je vůle Boží … pro vás“ (1. Tesalonickým 5:16–18). Když se raduješ, stále se modlíš a děkuješ, dostáváš se do aktivního centra Boží vůle. Pokud se modlíš jen při zoufalém hledání odpovědí, budou tvé přijímací receptory rezivět a tvé dojmy budou v nejlepším případě mlhavé. Pravidelné obecenství s Bohem zostřuje smysly a jemně vylaďuje tvou schopnost rozpoznat jeho hlas od všech ostatních.
„Nauč mě plnit tvou vůli, vždyť jsi můj Bůh. Kéž mě tvůj dobrotivý duch vede po rovné zemi!“ (Žalm 143:10). Hledej Boha a on ti bude urovnávat cestu. Rady druhých přijímej jako potvrzení, nemusí ti nutně dávat směr. Pavel o svém povolání od Boha řekl: „Když … mne … povolal … neporadil jsem se hned s tělem a krví“ (Galatským 1:15–16, ČSP). Rady od lidí přijímej jen v případě, že souhlasí s Božím Slovem a vedením Ducha. Od přátel se ti může dostat potvrzení, ne však nutně zjevení. Dokonce ani tvé vlastní zkušenosti a dojmy ti nepomohou rozpoznat Boží vůli, pokud nejsou v souladu s jeho Slovem. Tak to bylo s Petrem při Kristově proměnění. „A tento hlas … jsme my slyšeli … Tím se nám potvrzuje prorocké slovo, a činíte dobře, že se ho držíte; je jako svíce, svítící v temném místě…“ (2. Petrova 1:18–19).
Lidé, kteří se obrátili v Beroji, dychtivě přijali Pavlovo vyučování, ale kontrolovali je podle psaného Božího Slova (viz Skutky 17:11). To je vždy spolehlivá metoda.