„… musím být tam, kde jde o věc mého Otce…“ Lukáš 2:49

Pokud je součástí tvého slovníku slovo „končím“, potom je pravděpodobné, že slovo „dokončím“ ve slovníku nemáš. „Dokončit“ znamená pracovat na úkolu, dokud není hotový. Týká se to zodpovědnosti a konání, protože můžeš být na správné cestě, ale jestli tam budeš jenom sedět, přejedou tě. Lidé, kteří dosáhli velkých úspěchů, ti řeknou, že život má smysl, pokud přijmeš zodpovědnost za své jednání a cílevědomě a s nadšením realizuješ své záměry. Nic se nevyrovná usilovnému finiši při probíhání cílové pásky. Pravda je taková, že kdo skončil druhý, si nikdo nepamatuje, kromě člověka, který druhý skončil!
Spoluautoři B. J. Gallagher a Steve Ventura napsali, že deset nejdůležitějších slov, používaných při vítězném finiši je: „Já přece nebudu čekat, až někdo druhý udělá první krok.“ Devět nejdůležitějších slov je: „Jestli to tak má být, je to na mně.“ Osm slov: „Kdo, když ne já? Kdy, když ne teď?“ Sedm: „Nechte mě, abych se do toho pustil.“ Šest: „Nebudu házet odpovědnost na někoho jiného.“ Pět: „Můžeš se na mě spolehnout.“ Čtyři: „To je můj úkol.“ Tři: „Prostě to udělám!“ Dvě: „Zvládnu to.“ A to nejdůležitější slovo: „Já.“
Ježíš byl tím nejlepším „dokončovatelem“ všech dob. Když mu bylo dvanáct, řekl rodičům: „… musím být tam, kde jde o věc mého Otce…“ (Lukáš 2:49). Později řekl svým učedníkům: „Musíme konat skutky toho, který mě poslal…“ (Jan 9:4). Když čelil kříži, řekl: „Já jsem se proto narodil, a proto jsem přišel na svět…“ (Jan 18:37). Těsně před tím, než zemřel, řekl: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30). Získal tak právo stát se naším přímluvcem u Boha. Vrátil se do nebe a „… navěky usedl po pravici Boží…“ (Židům 10:12). Dokončil misi! Soustřeď se na to, abys i ty měl sílu k dokončení!