„Odpověděli: ‚Nuže, dejme se do stavby!‘ I vzchopili se k dobrému dílu.“        Nehemjáš 2:18

Říká se, že jenom jeden z deseti lidí, kteří mají vizi, ji naplní. Proč? Protože těch ostatních devět ji nikdy nezačne realizovat! Aby Izraelci mohli vstoupit do zaslíbené země, museli přejít přes Jordán, a to v době, kdy řeka byla rozvodněná. Měli strach, ale Bůh jim řekl, že když vstoupí do řeky, voda opadne (viz Jozue 3). Udělali to, voda opadla, a oni došli na místo určení. Tak na co čekáš?
1) Na dokonalé podmínky? Ty nebudou nikdy. „Kdo příliš dá na vítr, nebude sít, kdo hledí na mraky, nebude sklízet“ (Kazatel 11:4). V překladu Bible „New Living Translation“ je napsáno: „Pokud čekáš na dokonalé podmínky, nikdy nic neuděláš.“ Možná říkáš, že čekáš na Boha, až něco začne dělat. Napadlo tě ale, že možná on čeká na tebe, až začneš něco dělat ty?
2) Na to, až s tebou budou všichni souhlasit? Když David oznámil svůj úmysl bojovat s Goliášem, jeho starší bratr Elíab, generál Saulovy královské armády, mu řekl, aby se vrátil domů, protože dělá rodině ostudu. David ale odmítl nechat se odbýt nebo ponížit; místo toho šel a porazil obra. S Boží pomocí to můžeš udělat i ty!
3) Nebo čekáš na pocit, že jsi k tomu „kvalifikovaný“? Bůh ne vždy povolává kvalifikované. Vždycky ale kvalifikuje povolané. On si tě může použít bez ohledu na tvé vzdělání, národnost nebo pohlaví. Oliver Wendell Holmes začal studovat řečtinu v osmdesáti. Když se ho kamarád zeptal, proč to dělá, odpověděl: „Stručně řečeno: teď nebo nikdy!“ Protože Nehemjáš byl ochoten začít, Bůh mu dal velkolepý cíl. Pro tebe udělá totéž. Tak na co čekáš? Dej se do toho!