„Slyší Bůh a pokoří je…“ Žalm 55:20

David si vybral vyšší cestu. Nevykládal o svém zraněném srdci druhým, raději svůj zármutek a zklamání sdílel s Bohem. Každý den se třikrát modlil (viz Žalm 55:18). Během těchto rozhovorů s nebeským Otcem se rozhodl přenést zodpovědnost za uzdravení svého srdce na něj. Byl obklopen nepřáteli, byl v nebezpečí života, ale věděl, že Bůh jeho nepřátele pokoří a zajistí mu bezpečí. Když si zvolíš nízkou cestu, když dáváš průchod syrovým emocím místo toho, abys obnovil svou mysl Božím Slovem (viz Římanům 12:2), bude tvá cesta plná trosek a lítosti. Ve výsledku to povede k tomu, že:
1) Budeš oslabovat svou schopnost víry. Čím víc budeš mluvit o svých zraněních, tím slabší bude tvá víra.
2) Zničíš svou schopnost pracovat s druhými. Podezírání a nedůvěra tě okradou o zdravé vzájemné vztahy.
3) Nebudeš schopen přijmout pomoc od druhých. Pokud nevěříš nikomu kromě sebe, stáváš se skeptickým, dokonce paranoidním, když se ti druzí snaží pomoct.
4) Vystavíš se samotě. Lidé, kteří by se chtěli s tebou spřátelit, uvidí tvůj obranný postoj a budou se ti vyhýbat. Nejhorší na tom je, že si osamělost způsobíš sám.
5) Budeš bránit vlastnímu uzdravení. Život, postrádající skutečné vztahy, bude tvému zraněnému srdci bránit v uzdravení.
6) Zůstaneš uvězněný v minulosti. Pokud nejdeš dopředu, minulost tě bude stahovat a bude tě držet v zajetí.
Vypořádat se se zradou Božím způsobem je jediná cesta k úlevě a obnovení.