„On však odcházíval na pustá místa a tam se modlil.“ Lukáš 5:16

Modlitba je základem tvého osobního křesťanského života, ale také života a služby církve, do níž patříš. Jako základy, které jistí stavbu, modlitba ti poskytuje něco důvěryhodného, na čem můžeš odpočívat. Není divu, že satan pracuje přesčas, aby tě zaměstnal, odvedl tvou pozornost a připravil tě o pravidelnou, hlubokou komunikaci s tvým nebeským Otcem.
Je tu ale někdo, u nějž satan neuspěl, když se pokoušel narušit jeho modlitební život: Ježíš. Právě on je výborným příkladem toho, jak by měl tvůj modlitební život vypadat. Svou veřejnou službu začínal i končil modlitbou. V první kapitole Markova evangelia, v jednom z nejrušnějších dnů jeho života, vidíme Ježíše, jak vstává před svítáním, aby se šel modlit (viz Marek 1:35). Také Lukáš napsal: „On však odcházíval na pustá místa a tam se modlil“ (Lukáš 5:16). Byl to jeho pravidelný každodenní zvyk! V Getsemanské zahradě se modlil s takovou intenzitou, jakou nikdo z nás nezažije. Není divu, že ho učedníci požádali, aby je naučil, jak se modlit.
Jak důležitá je modlitba? Zeptej se Petra. Byly to Kristovy modlitby, jež ho zachránily před úplným zničením, když svého Pána zapřel. Nejen, že ho zachránily, nakonec ho také přivedly na vedoucí pozici v církvi. Ježíšovy modlitby za tebe (viz Jan 17:20; Židům 7:25) jsou jediným důvodem, proč neselháváš častěji. Aplikace je celkem zřejmá; jestliže se potřeboval modlit Ježíš, potřebuješ to i ty. Jestli budeš čekat, až se na to budeš cítit, nebo až tě k modlitbám povede Duch svatý, něco u tebe není v pořádku. Duch svatý tě už k modlitbám vede – prostřednictvím Kristových pokynů a jeho příkladu, který ti zanechal.