„Chci tedy, aby se muži všude ve shromáždění modlili, pozvedajíce ruce v čistotě…“    1. Timoteovi 2:8

Když Pavel připravoval Timotea na službu, chtěl, aby dobře chápal, jak to v církvi funguje. Proto začal od nejdůležitější věci, modlitby. Pavel v podstatě říkal: „Než začneš cokoliv dělat, modli se. Než začneš cokoliv učit, nauč své lidi modlit se.“ Proč? Protože pokud Bůh není na tvé straně, nebudeš mít úspěch! Většina z nás to intelektuálně chápe. Rychle se pomodlíme, když vybíháme ze dveří. Poděkujeme před jídlem. Bohoslužby začínáme modlitbou. Málokdo z nás ale chápe skutečný význam modlitby. Pavel také nechtěl, aby Timoteus žil v omylu nebo aby měl špatné představy o důležitosti modlitby v církvi.
Nesmíme si namlouvat, že můžeme zařídit, „aby se věci staly“ bez modlitby. Pokud se církev nemodlí, nezáleží na tom, jak dobře pastor káže, jak krásně zpívá chválící skupina nebo jak pěkná je sborová budova. Jestli chceme být úspěšní, musíme se řídit Ježíšovými slovy: „Můj dům bude domem modlitby…“ (Lukáš 19:46).
Oswald Chambers řekl: „Máme tendenci brát modlitbu jako prostředek, jímž můžeme pro sebe něco získat. Biblická myšlenka modlitby ale nabízí možnost poznat samotného Boha.“ Do církve nechodíš jenom proto, aby sis poslechl živé kázání nebo pěknou chválu. Přicházíš se setkat s Bohem. Pastor a chválící skupina jsou nástroje, jejichž prostřednictvím Bůh může mluvit, ale modlitbu nic nenahradí. Modlitba není jenom příjemný pocit; závisí na ní tvůj duchovní růst a přežití. Takže jestli jsi vyšel ze zvyku se modlit, rychle se k němu zase vrať!