„…na mé duši nikomu nezáleželo.“ Žalm 142:5, přel. z angl.

Lidé, které se snažíš ovlivnit, se v duchu stále ptají: „Záleží ti na mně?“ Přemýšlej o vlastních nejlepších zkušenostech, které jsi s lidmi zažil. Co mají společného? Ti lidé se o tebe opravdu zajímali, že? Dobrou zprávou je, že svou schopnost zajímat se o druhé můžeš rozšířit za hranice svého sociálního okruhu. Když pomáháš lidem bez ohledu na to, kým jsi, děláš lepším život jejich i svůj.
Několik úspěšných lidí z různých prostředí došlo k podobným závěrům. Obchod: „Nemůžeš dosáhnout toho, aby si druhý ve tvé přítomnosti připadal důležitý, pokud ho v duchu považuješ za nulu“ (Les Giblin, bývalý národní prodavač roku a populární mluvčí). Politika: „Jestli chceš někoho získat pro svou věc, musíš ho nejdřív přesvědčit, že jsi jeho upřímným přítelem“ (prezident Abraham Lincoln). Kultura: „Někteří zpěváci chtějí, aby je publikum milovalo. Já miluji publikum“ (Luciano Pavarotti, legendární italský operní tenorista). Křesťanská služba: „Čím víc se tvé já rozplyne v něčem, co tě přesahuje, tím víc energie budeš mít“ (Norman Vincent Peale, pastor a spisovatel).
Žalmista napsal: „…na mé duši nikomu nezáleželo“ (Žalm 142:5, přel. z angl.). Někteří lidé, s nimiž se denně stýkáš, se v hloubi srdce cítí podobně. Ať už se lidem snažíš svědčit o své víře, obchoduješ s nimi, přátelíš se s nimi nebo jim v něčem pomáháš, musíš jim ukázat, že tvůj zájem o ně je opravdový. Vyžaduje to čas, úsilí a dokonce oběť, ale jestli to se vztahy k druhým myslíš vážně, nejde to jinak. Totéž pravděpodobně udělal kdosi pro tebe, a tobě to pomohlo stát se osobností, jakou jsi dnes. Takže udělej to samé pro jiné!