„Zas a zase pokoušeli Boha, činili výčitky Svatému Izraele.“ Žalm 78:41

V rámci jednoho pokusu umístili vědci žáby po jedné do sklenic a sklenice zakryli víčky, aby zvířata nemohla uniknout. Žáby zpočátku neustále skákaly a snažily se utéct, ale pokaždé narazily hlavou o víčko. Po třiceti dnech se stalo něco překvapivého. Když byla ze sklenic víčka odstraněna, žáby se vůbec nepokoušely vyskočit, i když to mohly snadno udělat. Proč? Protože si vytvořily vzorec myšlení, podle něhož byl vršek sklenice horní hranicí toho, kam mohou vyskočit. Jejich omezující způsob myšlení je držel uvězněné ve sklenici! V Bibli vidíme, že Izraelci se chovali stejně: „Zas a zase pokoušeli Boha, činili výčitky Svatému Izraele. Nepřipomínali jeho sílu, den, kdy je vykoupil z moci protivníka…“ (Žalm 78:41­ –42).
Držíš se omezeného způsobu myšlení, i když už se změnily podmínky a myšlení blokuje tvou budoucnost? „Jsem příliš mladý, příliš starý, jsem žena, mám nesprávnou národnost, nejsem vzdělaný, nemám talent, nemám ty správné kontakty, příliš jsem zklamal atd.“ Obava, že nebudeš úspěšný, pramení:
1) Ze strachu, že nejsme hodni úspěchu.  2) Ze strachu, že nejsme schopni naplnit očekávání a plnit povinnosti, které provázejí úspěch.  3) Ze strachu z odmítnutí těmi, kteří se z našeho úspěchu neradují.  4) Ze strachu ze ztráty kontroly nad obyčejným soukromým životem.  5) Ze strachu říci „ne“ přátelům a rodině, kteří mají pocit, že mají právo nás kontrolovat.
Zbav se svého omezujícího způsobu myšlení! Bůh ti dá nejen úspěch, dá ti i schopnosti a sílu ho zvládnout.