„Ženy, podřizujte se svým mužům…“ Efezským 5:22, ČSP

Někteří lidé používají Písmo k tomu, aby s ženami zacházeli jako s rohožkou, aby je připravili o jejich hlas a o právo zastávat vedoucí úlohu. Čtěte Bibli! Prorokyně Debóra vedla izraelský národ (viz Soudců 4:4–14). Prorokyně Chulda vyřizovala Boží slovo králům (viz 2. Královská 22:14–20).
Přečtěme si ten verš z Písma znovu: „Ženy, podřizujte se svým mužům jako Pánu“ (Efezským 5:22, ČSP). Jako manželka jsi povolána, aby ses podřídila svému vlastnímu manželovi, ne všem mužům. V Božích očích jsou si muži i ženy rovni (viz Galatským 3:28). Pavel nemluví o tvé „osobě“, mluví o tvé „roli“ v domácnosti. Generál není o nic důležitější lidská bytost než seržant. Jestliže však má armáda úspěšně fungovat, musí v ní existovat hierarchie velení, kdy jeden velí a druhý následuje. Bůh po tobě nechce, abys pod vedením svého manžela strádala, ale abys spočívala v bezpečí, které on by ti měl zajistit. Můžeš vynikat ve své práci, a přesto můžeš manželovi dovolit, aby o tebe pečoval, miloval tě a chránil. Správně chápáno: láska a vedení tvého manžela tě nepřipraví o sílu, jen ti pomohou nalézt rovnováhu tím, že ti umožní znovu nabýt jemnosti a ženskosti.
Ale pozor: pokud hledáš muže, který by byl „tvoje všechno“, zapomeň na to! Jen Bůh může být „tvoje všechno“. Když od svého manžela očekáváš dokonalost, žádáš od druhého víc, než můžeš sama dát. Boží plán je takový: „… ony jsou vám rovnocenným partnerem, protože jsou spolu s vámi dědičkami daru života. Pečujte o ně, jak máte, tak vašim modlitbám nebude nic překážet“ (1. Petrova 3:7, přel. z angl.).