„Berte na sebe břemena jedni druhých…“ Galatským 6:2

Mark Twain řekl: „Drž si od těla lidi, kteří se snaží zlehčovat tvé ambice. Malí lidé to dělají vždycky, ale opravdu velcí lidé ti dávají pocit, že i ty se můžeš stát velkým.“ Proč je v Bibli napsáno: „Berte na sebe břemena jedni druhých…“ (Galatským 6:2)? Protože jedině tak může jednotlivec donést své břemeno dostatečně daleko.
Příkladem může být americký romanopisec John Kennedy Toole. Jako mladý spisovatel pracoval v New Orleans o samotě na románu. Když ho dokončil, posílal jej od vydavatele k vydavateli, ale všichni ho odmítali. Přemožen odmítnutím si nakonec vzal život. Nějakou dobu po pohřbu našla jeho matka v podkroví rukopis se skvrnami od kávy a vzala jej k jednomu profesorovi na Státní univerzitu v Louisianě, který souhlasil, že si ho přečte. Profesor okamžitě rozpoznal genialitu díla a doporučil ho významnému vydavateli. Po svém vydání získal román od Johna Kennedyho Toolea „Spolčení hlupců“ Pulitzerovu cenu a byl prohlášen za jeden z největších románů 20. století. Kdyby se byl Toole obklopil přáteli, kteří by věděli, jak mu pomoci nést jeho břemeno, povzbudili jej, když čelil odmítnutí a motivovali ho, aby šel dál, jeho život by skončil úplně jinak.
Takže dnešní slovo pro tebe je: najdi si lidi, kteří v tebe věří. Povzbuzuj je a podporuj, a sám na oplátku vítej jejich podporu. Věnuj více času těm, kteří tě ostří a dělají z tebe lepšího člověka, a méně těm, kteří vysávají tvou energii, čas a talent. Pravdou je, že přátelé, kteří do tvého života přinášejí povzbuzení, jsou neocenitelní. Jejich slova jsou jako zlatá jablka se stříbrnými ozdobami (viz Přísloví 25:11).