„Pamatuj na Hospodina, svého Boha…“ 5. Mojžíšova 8:18

V bolesti nad ničivou občanskou válkou vydal Abraham Lincoln 3. března 1863 „Prohlášení o ustanovení národního dne půstu“:
„Je povinností národů i lidí žít v závislosti na svrchované moci Boží, vyznávat své hříchy a přestoupení v pokorném zármutku, ale přitom v naději a jistotě, že upřímné pokání povede k milosti a odpuštění; a rozpoznat úžasnou pravdu sdělenou Písmem svatým a dosvědčenou celými dějinami, že požehnané jsou pouze národy, jejichž Bohem je Hospodin … Těšili jsme se z nejvýbornější štědrosti nebes. Mnoho let nás chránily pokoj a prosperita; rostli jsme v počtu, bohatství a moci jako nikdy žádný jiný národ. Ale zapomněli jsme na Boha, na tu laskavou ruku, která nás chránila pokojem a starala se o růst našeho počtu, bohatství a moci. Podvedeni vlastním srdcem jsme si mysleli, že všechna ta požehnání jsou plodem jakési naší vlastní vynikající moudrosti a ctnosti. Otráveni nepřetržitým zdarem, v přílišném sebeuspokojení jsme přestali vnímat potřebu spásné a zachovávající milosti, příliš pyšní, než abychom se modlili k Bohu, jenž nás stvořil! Musíme se tedy pokořit před uraženou Mocí, vyznat hříchy našeho národa a modlit se o milost a odpuštění.“
Bůh varoval Izraelce: „… až se ti rozmnoží skot a brav, až budeš mít hodně stříbra a zlata, až se ti rozmnoží všechno, co máš … Pamatuj na Hospodina, svého Boha, neboť k nabytí blahobytu ti dává sílu on, aby utvrdil svou smlouvu…“ (5. Mojžíšova 8:13–18). To si dnes připomeňme!