„Když jsem ležel před Hospodinem…“ 5. Mojžíšova 9:25, ČSP

Najdi si pro modlitbu způsob, jaký je pro tebe nejlepší. V Písmu lidé při modlitbě stáli, klečeli, leželi na zemi, seděli, vztahovali ruce, zvedali tvář k nebi nebo se klaněli k zemi. Najdi si způsob, jaký vyhovuje tobě, a používej ho.
Někomu se lépe modlí, když se pohybuje. Jestli se tě to týká, můžeš se procházet, vyjet si autem nebo běhat. Používej své tělo a postoje svobodně tak, aby se ti dařilo obracet mysl a srdce k Bohu. Při vyznávání hříchů ti možná pomůže sklonit hlavu a pokleknout; lépe se rozpomeneš a prožiješ tu chvíli v pokoře. Při uctívání možná zatoužíš obrátit tvář k nebi. V prosbě o vedení může pomoci obrátit dlaně vzhůru, jako bys postojem říkal: „Pane, jak ty chceš.“ Když se za někoho modlíš, dejme tomu v restauraci, hleď mu třeba zpříma do očí a řekni Bohu: „Otče, tolik ti děkuji za tohoto člověka. Ty víš, co potřebuje. Splň mu touhu jeho srdce.“ Při chvále si pusť nahrávku a připoj se zpěvem.
Důležité je, abys k Bohu přicházel radostně, živě a prostě, jako když dítě běží do náruče milujícího rodiče. Jsi jiný než všichni ostatní; lišíš se otisky prstů i povahou, proto si vyber způsob, jaký je pro tebe přirozený, spontánní a příjemný.