„Kde není rada, lid upadá…“ Přísloví 11:14, přel. z angl.

Jen jedna věc je horší, než dopustit se chyby: snažit se chybu skrývat a dovolit pýše, aby nás v ní zablokovala. Proč takové věci děláme? Z nedostatku sebejistoty! Kvůli nízkému sebevědomí! Všichni občas míváme sklony zaujímat obranné postoje. Pokud se ti to však stane pravidlem, musíš s tím něco udělat. Takže:
1) Když mluvíš, zkus si sám naslouchat; uvědom si svou tendenci bránit se a ospravedlňovat své činy.
2) Dej pozor na řeč svého těla. Například zkřížení paží může znamenat, že se podvědomě uzavíráš před něčí radou.
3) Úzkosti, která přichází s pocitem útoku, předcházej hlubokým dýcháním a tichou modlitbou: „Pane, nyní přijímám tvou sílu.“ Spoj tělesné s duchovním – snížíš tak svou emocionální reakci na minimum.
4) Jestliže můžeš svůj čin upřímně a věrohodně ospravedlnit, udělej to klidně, bez emocí. Jestli jsi opravdu statečný, zeptej se důvěrného přítele či kolegy, zda nezaujímáš obranné postoje. Pokud ti řekne, že „ano“, pak tento svůj postoj odmítni.
5) Útočníkovi neodpovídej útokem. Prostě se ho zeptej, co by v takové situaci dělal on. Pak mu poděkuj za sdělení jeho názoru.
6) Jestli jsi udělal špatné rozhodnutí nebo ses špatně zachoval, snaž se k tomu přiznat dřív, než to vyjde na světlo. Prosté „udělal jsem chybu“ ti dodá věrohodnosti, zachová ti mravní bezúhonnost a tvá chyba nepokřiví názor druhých na tebe. Možná ti dokonce začnou ještě víc důvěřovat!