„Slovo Boží je … ostřejší než jakýkoli dvousečný meč…“ Židům 4:12

Cítíš se někdy při četbě Bible nesvůj? Máš pocit, že kázání je o tobě? „Slovo Boží je … ostřejší než jakýkoli dvousečný meč; proniká až na rozhraní duše a ducha … Není tvora, který by se před ním mohl skrýt. Nahé a odhalené je všechno před očima toho, jemuž se budeme ze všeho odpovídat“ (Židům 4:12–13). Velký lékař Ježíš umí s přesností laseru posoudit naše motivy, co je v našem životě zdravé, a naopak, co je třeba odstranit.
Jon Walker napsal: „Měl jsem na pravé ruce pod kůží cystu. Jako novinář jsem s tím musel něco dělat. Šlo o jemnou operaci, chirurg musel říznout na správném místě. On si věřil, ale já jsem byl nervózní. Odvedl skvělou práci, zbyla mi jen drobná jizva. Boží Slovo je stejně jemné a precizní: jako chirurg dovedně odstraňuje cysty z chrupavky. Dokonale odoperovává plátky špatných postojů, myšlenek, motivů i činů ‚… otevíraje nás, abychom naslouchali i uposlechli…‘“ (Židům 4:13, přel. z angl.).
Když k tobě Bůh mluví, má to svůj účel: chce, abys sladil svůj život s Kristem. Tvou odpovědí by mělo vždy být: „Bože, zkoumej mě, ty znáš mé srdce…“ (Žalm 139:23). Nech Boží Slovo, aby prozářilo oblasti tvého života, na nichž je třeba pracovat. Neutíkej před tím; pamatuj, že: „On působí bolest, ale též obváže rány, co rozdrtí, vyléčí svou rukou“ (Jób 5:18).