„… odvedu ti poctivě desátky.“ 1. Mojžíšova 28:22

Jákob neměl v povaze rozdávat. Ve skutečnosti to bylo právě naopak. Podvedl svého bratra Ezaua a připravil jej o prvorozenství, které ho opravňovalo k získání dvojnásobného dědictví po jejich otci. Když pracoval pro svého tchána Lábana, také ho využíval. Jedné noci se ale Jákob setkal s Bohem ve snu, který změnil jeho život, a když se druhého dne ráno probudil, řekl Bohu: „Všechny desátky země z obilí země a z ovoce stromů budou Hospodinovy; jsou svaté Hospodinu“ (3. Mojžíšova 27:30). Jákob nebyl motivován zákonem, motivovala jej láska k Bohu.
Můžeš dávat bez lásky: někteří lidé dávají pod nátlakem, nebo aby udělali dojem na ostatní, nebo aby získali odpočet z daní. Nemůžeš ale milovat bez dávání! V Bibli stojí: „Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna…“ (Jan 3:16). Nikdy nejsi Bohu více podobný, než když dáváš.
Ježíš řekl: „Hledejte především jeho království a spravedlnost, a všechno ostatní vám bude přidáno“ (Matouš 6:33). Desátek znamená, že dáváš Boha a jeho království na první místo. Pokud máš na prvním místě své já, domov, obchod a potěšení, jsou tvé priority v nepořádku. Desátky toto pořadí obrací a staví Boha tam, kam po právu patří: na první místo. Když ti Bůh přikazuje, abys platil desátky, říká ti, že si máš vytvořit zvyk dávat mu první místo v žebříčku svých priorit. Ježíš říká, že když to budeš dělat „všechno ostatní“, o co si děláš tolik starostí, ti bude přidáno (viz Matouš 6:33).