„Proč křičíš pro svou těžkou ránu…“ Jeremjáš 30:15

Bůh se ptá svého lidu: „Proč křičíš pro svou těžkou ránu, že je tvá bolest nevyléčitelná?“ (Jeremjáš 30:15). A odpovídá: „Zahojím a vyléčím tvé rány…“ (Jeremjáš 30:17).
Jestli existuje něco zákeřnějšího než vztek, frustrace a další negativní věci, které vycházejí z našeho nitra a ničí naše vztahy, pak je to vnitřní zdroj, z něhož vyvěrají. Hnisající rány z minulých vztahů jsou nebezpečné. Možná říkáš: „Ty ale netušíš, jak hrozně mi ten člověk ublížil!“ Asi nevíš, jak očistit a uzdravit rány, když stále bolí? Božím způsobem je říct, jak to je! Bůh nebude obvazovat infikovanou ránu; on chce, aby se problém vyřešil. Musíme pochopit, že on je schopen v našich životech opravit rozbitá místa. Jediné, co od nás vyžaduje, je, abychom mu odhalili, kde taková místa máme. Jenom Ježíš může projít bariérou času až do naší zraněné minulosti.
Jedním z nejdůležitějších kroků k uzdravení rozhodně je, ze srdce odpustit a vyznat, co tě zranilo a rozhněvalo, a pak to nechat být. Může to být těžké, ale bez odpuštění neexistuje žádná svoboda nebo uzdravení. Jestliže neodpustíš, hořkost tě sežere zaživa. Způsobí to katastrofu ve tvých současných vztazích.
Bůh ti dá milost odpustit a jít dál. Ty sám se ale musíš rozhodnout odpustit viníkovi, aby ses očistil od křivdy. Jiná cesta k pokoji a svobodě neexistuje.