„… přemohl ji, znásilnil ji …“ 2. Samuelova 13:14, ČSP

Bohem daný mateřský instinkt je jedním z faktorů, který činí ženy zvlášť zranitelné vůči různým druhům zneužívání a manipulace. Ženy jsou pečovatelky, potřebným lidem poskytují péči, lásku a dodávají jim vnitřní sílu. Maminky se například rády starají o malá, bezbranná miminka.
Této zdravé touhy však příliš často zneužívají ti, kdo si chtějí uspokojovat vlastní chtíče. Někdy se zdá, že čím bezmocněji muž jedná, tím se některé ženy stávají mateřštější. A zlí muži toho zneužívají, aby k nim našli cestu. Proto je dar či schopnost rozlišování (viz 1. Korintským 12:10) tak důležitý.
Kolem nás je mnoho úžasných mužů, ale je třeba varovat, že existují také muži, kteří jsou ze stejného těsta jako Davidův syn Amnón. Třináctá kapitola 2. Samuelovy uvádí takový tragický příklad, kdy Amnón zneužil svou nevlastní sestru Támar. Byl nebezpečný a není jediný. Násilí ve vztazích a v manželství narůstá alarmujícím tempem. Zneužívání se týká fyzického napadení, znásilňování, psychických hrozeb, stalkingu (opakovaného obtěžování) a finančního vydírání. Základem zneužívání je touha získat a udržet si kontrolu nad druhým člověkem. Pro ženu je zvlášť důležité nedopustit, aby ji samota nebo mateřský pečovatelský instinkt dotlačil k tomu, že by se stala obětí takového Amnóna. Pokud jsi právě v podobné situaci, okamžitě zatáhni záchrannou brzdu, odhal násilníka a vyhledej pomoc.