„Zdalipak půst, který já si přeji, není toto: Rozevřít okovy svévole, rozvázat jha, dát ujařmeným volnost, každé jho rozbít? … Tehdy zavoláš a Hospodin odpoví…“        Izajáš 58:6–9

2) Jsi sabotérem vlastních modliteb? Bůh řekl Izraelcům, že nedostávají odpovědi na své modlitby, protože obviňovali a kritizovali druhé (viz Izajáš 58:9–10).
Už jsi to také někdy udělal, že? Je stejně důležité, abys Boha oslavoval slovy, která vyslovuješ, když se nemodlíš, jako oslavovat jej slovy, jimiž se modlíš. V Bibli vidíme, že existuje přímá souvislost mezi kritizujícím neopatrným jazykem a nezodpovězenými modlitbami. Způsob, jakým jednáš s druhými, určuje způsob, jakým Bůh jedná s tebou (viz Efezským 6:7–8).
Bůh to říká jasně: „Zdalipak půst, který já si přeji, není toto: Rozevřít okovy svévole, rozvázat jha, dát ujařmeným volnost, každé jho rozbít? Cožpak nemáš lámat svůj chléb hladovému, přijímat do domu utištěné, ty, kdo jsou bez přístřeší? … Tehdy vyrazí jak jitřenka tvé světlo a rychle se zhojí tvá rána. Před tebou půjde tvá spravedlnost, za tebou se bude ubírat Hospodinova sláva. Tehdy zavoláš a Hospodin odpoví, vykřikneš o pomoc a on se ozve … Odstraníš-li ze svého středu jho, hrozící prst a ničemná slova, budeš-li štědrý k hladovému a nasytíš-li ztrápeného, vzejde ti v temnotě světlo a tvůj soumrak bude jak poledne. Hospodin tě povede neustále, bude tě sytit i v krajinách vyprahlých, zdatnost dodá tvým kostem; budeš jako zahrada zavlažovaná, jako vodní zřídlo, jemuž se vody neztrácejí“ (Izajáš 58:6–11).
To znamená, že odpověď na modlitby je závislá na dvou věcech – na tvém postoji vůči druhým a na způsobu, jakým s nimi jednáš.