„Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek.“ Žalm 23:1

Proč nás Bible přirovnává k ovcím? Protože ovce jsou jedny z nejvíce závislých stvoření na světě; musí důvěřovat pastýři ve všem, co potřebují. Bůh chce, abys žil v takovéto závislosti na něm. Když neustále žiješ ve strachu z nedostatku, znamená to, že nedůvěřuješ dostatečně Bohu. Tento základní strach spouští mnoho dalších strachů, včetně strachu z invalidity, strachu ze stárnutí, strachu investovat nebo strachu, že odejdeš do důchodu chudý.
V extrémní formě může strach z nedostatku vést k úzkosti, která tě dovede k tomu, že budeš žít na sedativech a jiných lécích. Je to také jeden z kořenů chamtivosti. Můžeš se tak dlouho pojišťovat před možností nedostatku, až se tím staneš přímo posedlým a nahromadíš víc, než kdy budeš potřebovat. To může vést k tomu, že se staneš workoholikem, takže ani ty, ani tvé děti nikdy nepocítí nepohodlí, nepříjemnosti nebo bezmoc ve hmotné oblasti. Stejně jako všechny strachy, je tento strach založen na chybném mínění o Bohu, zvláště o jeho schopnosti a ochotě postarat se o tebe. „Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek“ (Žalm 23:1).
Přestaň žít jako člověk, který už nevěří tomu, co mu Bůh zaslíbil! Dobrou strategií je naučit se zaslíbení, porozumět těm, která obsahují nějakou podmínku, splnit ty podmínky a spočinout v jeho lásce a věrnosti. To neznamená, že budeš nečinně sedět a čekat, až Bůh udělá to, k čemu dal schopnosti tobě. Ty musíš dělat přirozené věci a důvěřovat mu, že on udělá ty nadpřirozené.