„Miluj svého bližního jako sám sebe.“ Matouš 22:39

Bůh tě tak miluje, že pro tvou záchranu dal svého jediného Syna. Jakou záchranu? Záchranu od toho, abys:
1) Bloudil smutně životem sám, bezcílně a beze smyslu.
2) Strávil věčnost v zatracení a připravil se o radost, kterou pro tebe Bůh připravil v nebi.
Takovou máš pro něj cenu. Pokud ale stále pochybuješ sám o sobě, v podstatě nesdílíš Jeho mínění o tobě. A nesouhlasit s Bohem vlastně znamená stavět se Bohu na roveň, nebo ještě hůře – povyšovat se nad něj. Možná jsi o tom takhle nikdy nepřemýšlel.
Americká herečka a zpěvačka Ethel Watersová sloužila svými spirituály společně s Billy Grahamem na jeho evangelizačních projektech. Narodila se jako chudé černošské dítě do sociálně vyloučené komunity. Když však nalezla Krista, našla zdravé sebevědomí. S odzbrojujícím úsměvem svědčila často svému publiku: „Stvořil mě Bůh a Bůh zmetky nedělá!“
Když odmítáš mít rád sám sebe, je téměř nemožné, abys měl rád druhé, natož abys uměl přijmout jejich lásku. Staneš se přeborníkem v převracení jakéhokoliv povzbuzení na kritiku proti sobě, protože jen tento postoj ti dává za pravdu, že tvůj převrácený pohled na sebe sama je správný. Výsledkem bude, že se začneš stranit lidí, až zůstaneš zcela opuštěn, aniž bys věděl, proč.
Možná chybovali tvoji rodiče, možná selhal tvůj životní partner. Můžeš mít pocit, že jsi „zralý na reklamaci“, a začínáš hledat únik v různých choutkách vedoucích do závislostí, sexuálních radovánkách nebo workoholismu. Ale nic z toho nezabere. Pomůže jedině uznání, že tě Bůh bezpodmínečně miluje, a rozhodnutí, že chceš mít rád sám sebe způsobem, kterým tě má rád Bůh. To ti vlije do srdce lásku, kterou pak můžeš dávat druhým.