„Je to pro tebe příliš obtížné. Sám to nezvládneš.“ 2. Mojžíšova 18:18

Bůh umístil do tvého dosahu lidi, kteří jsou ochotni ti pomáhat. Když jejich pomoc nepřijmeš, ty budeš frustrovaný a oni budou nespokojení, protože nebudou mít příležitost používat své dary.
Bůh tě nepovolal, abys dělal všechno pro každého v každé situaci. Nemůžeš být vším pro všechny a stále! Ty sám máš oprávněné potřeby, a když nejsou naplněny, trpíš ty i lidé kolem tebe. Není nic špatného na tom, požádat o pomoc; naopak je špatné, když potřebuješ pomoc, ale jsi příliš hrdý na to, abys o ni požádal.
Synové Izraele vzhlíželi k Mojžíšovi, a on se snažil být „pro všechny vším“. Pak ale dospěl ke kritickému bodu. Proto mu tchán navrhnul, aby část své autority delegoval na druhé, kteří mohou dělat méně důležitá rozhodnutí, zatímco on bude dělat ta důležitější. Fungovalo to! Mojžíš poslechl Jitra, a to mu pomohlo úspěšně zvládnout úkol. Navíc si ti, kdo byli pod jeho vedením, mohli také vychutnat pocit z dobře vykonané práce. Byla to dvojitá výhra!
Je zde otázka – stěžuješ si, že lidé mají vůči tobě příliš mnoho požadavků a ty máš příliš práce? Zdráháš se dovolit druhým, aby ti pomohli, protože si myslíš, že nikdo jiný nemůže ten úkol splnit tak dobře jako ty? Dej si pozor! Písmo varuje: „Nesmýšlejte výš, než je komu určeno…“ (Římanům 12:3). Požádej o pomoc. Když to uděláš, ušetříš síly a budeš si víc užívat života!