„Proč jste tak ustrašení? Ještě nemáte víru?“ Marek 4:40

Následovat Ježíše nevyhnutelně znamená procházet bouřemi. Když jsi v nich až po krk a rychle se potápíš, naučíš se o Ježíši takové věci, jaké by ses jinak nenaučil. Zpočátku se divíš: „Jak jsem se do takového zmatku dostal?“ Pak začneš vidět jeho ruku při díle a nakonec řekneš: „Kdo to jen je, že ho poslouchá i vítr i moře?“ (Marek 4:41).
Učedníci se konečně dostali do bodu, kdy byli ochotni bez otázek Ježíše následovat. Pro tebe má Bůh stejný plán. „Neboj se“ není výzva k naivitě nebo ignoranci. Bůh neočekává, že budeme nevšímaví k výzvám, které život přináší. Jde ale o to, že dokud měl Petr oči upřené na Ježíše, nemohly ho vlny stáhnout dolů. Proto se dívej na Boha, stůj na jeho zaslíbeních a připomínej si jeho dobrotu. Bible říká: „Proto se tím více musíme držet toho, co jsme slyšeli, abychom nebyli strženi proudem“ (Židům 2:1). Měj pohled upřený na Pána a udělej pro to cokoliv.
C. S. Lewis napsal: „Nálady se mění, ať se tvé myšlenkové pochody ubírají kamkoliv. Vím to z vlastní zkušenosti. Nyní, když jsem křesťan, mívám nálady, při nichž celá věc vypadá velmi nepravděpodobně; když jsem ale byl ateista, míval jsem nálady, při nichž velmi nepravděpodobně vypadalo křesťanství. Proto je víra tak nezbytnou výhodou – pokud nebudeš své nálady držet na uzdě, nikdy nebudeš ani pevným křesťanem, ani pevným ateistou. Budeš jen stvořením zmítaným sem a tam, jehož víra ve skutečnosti závisí na počasí a stavu zažívání. Z toho vyplývá, že se člověk musí učit chodit ve víře.“
Takže dnešní slovo pro tebe je: „Neboj se“.