„Je tu jeden chlapec, který má pět ječných chlebů a dvě ryby; ale co je to pro tolik lidí!“    Jan 6:9

Slova, která učedníci řekli Ježíšovi těsně předtím, než nasytil pět tisíc hladovějících lidí, stojí za pozornost: „Je tu jeden chlapec, který má pět ječných chlebů a dvě ryby; ale co je to pro tolik lidí!“ (Jan 6:9). Začátek konce? Nikoliv: „Pak vzal Ježíš chleby, vzdal díky a rozdílel sedícím; stejně i ryby, kolik kdo chtěl … Sebrali je tedy a naplnili dvanáct košů nalámanými díly, které z těch pěti ječných chlebů po jídle zbyly“ (Jan 6:11–13).
Bůh tě nikdy nenechá začínat bez ničeho. Musíš si však „toho malého“ všimnout, rozpoznat a vložit to do Božích rukou. Zázrak rozmnožení nastal až tehdy, když chlapec to, co měl, vzal a dal Ježíši k dispozici. Bible říká: „Kdo by pohrdal dnem malých začátků? Takoví se zaradují, až uvidí…“ (Zacharjáš 4:10, B21). Nebojte se začínat malými kroky, jen se ujistěte, že jsou to kroky víry, a Bůh si vás použije.
Ježíš řekl: „… zbuduji svou církev…“ (Matouš 16:18). Na kom? Na dvanácti chybujících lidech jako jsme my! Když je pak naplnil svým Duchem, vznikla tak koncentrovaná směs, že stačili jen dva z nich, kteří se spojili, a obrátili vzhůru nohama celé město (viz Skutky 17). Možná namítneš: „Ale já mám přece tolik nedostatků!“ Všichni přicházíme k Pánu porušení a potřebovali bychom spravit. Dobrá zpráva je, že ačkoli máš nejen silné, ale i slabé stránky, přesto tě Bůh může používat – pokud jsi ochoten začít s tím, co máš.