„Železo se ostří železem a jeden ostří tvář druhého.“ Přísloví 27:17

Když přestáváme růst, přestáváme mít také zájem o své kolegy a spolupracovníky. Nemusí tomu tak být vždy, ale většinou je to další příznak zpomalení růstu. Přímo to souvisí s tvým upadajícím vlivem. Když jsi byl „klíčová“ osoba, všichni tě vyhledávali. Potřebovali radu, odborné posouzení, měli nesčetné množství otázek a problémů. Když přestáváš růst, začnou pomalu chodit za někým jiným. Osobní růst k tobě přitahuje lidi a tebe zase k lidem. Co udělat, abys stále rostl? Zkus pochopit princip symbiózy (oboustranně výhodného soužití) na příkladu včel.
Včely létají z květu na květ a hledají potravu, zároveň však přenášejí pyl. Důsledkem je růst! Díky včelám vyroste na louce kvetoucí zahrada. „Přenášení pylu“ můžeme v životě přirovnat k procesu získávání cenných informací z mnoha zdrojů a jejich opětovnému sdílení s potřebnými lidmi. Často můžeš takové informace získat neočekávaným způsobem. Pavel píše: „Proto ti kladu na srdce, abys rozněcoval oheň Božího daru, kterého se ti dostalo vzkládáním mých rukou“ (2. Timoteovi 1:6), jinak zůstane ležet ladem a ty nebudeš zrát.
Věnuj každý den jen chvilku svému osobnímu růstu. Zjisti, kdy je pro tebe nejvhodnější doba, a začni ji pravidelně vyplňovat snahou o osobní růst. Zkrátka, buď si přivstaň, nebo využij polední pauzy, nebo přestaň sledovat televizní zpravodajství… Nezáleží kdy a kde – důležité je odhodlat se. Eugene S. Wilson řekl: „Jen zvědavý se učí a jen odhodlaný překoná v učení všechny překážky. Proto mě míra snahy vždy zajímala více než IQ.“ Přirozená zvědavost často pomůže více než inteligence. Důležité však je, že musíš chtít začít osobně růst a musíš k tomu mít dostatek odhodlání.